2.Orhideea mea este bolnavă ce sa fac ?

*****      

  Ni se întâmplă câteodată să observăm pe plantele noastre aspecte nemaintâlnite, şi deloc imbucurătoare . Exemplu: pete, arsurii, decolorării….ect ect ect , acestea se datoreaza greşelilor  de întreţinere ,ori orchidea noastră  este atacată de un daunător, sau  pur şi simplu este bolnăvioară. Să nu intrăm în panică nu avem de ce, şi noi oameni ne mai înbolnăvim din când în când, este ceva firesc . Eu de exemplu când observ că una din febleţele mele se confruntă cu vre-o boală , sau se luptă cu un dăunător, primul lucru pe care il fac, este să o separ  de celălalte plante sănătoase,  să nu existe riscul de a imbolnăvi tot neamu” .  Ca şi când la şcoală e de ajuns să fie un copil răcit inbolnăveşte toată clasa, şi profesoara . Eu din frica, că din o clipă de neatenţie aşi putea inbolnăvi toată colecţia mea de orchidee, am si renuntăt la metoda de udare prin cufundarea vasului in apă. Deroarece dacă una este bolnavă poate  imbolnăvi toate celălalte plante care vor fi cufundate in urma ei.

*****

Păduchii lânoşi

Păduchii lânoşi fig.1

  Păduchii lânoşi ( Eriosoma lamigerum)    – păduchii lânoşi sunt specii polifage, atacă mai multe specii de plante printre care şi orchideele, specia provine din America. Vara apar şi formele aripate ale păduchelui lânos care răspândesc infestarea plantelor pe cale aeriană. Pe meleagurile noastre aceşti dăunători au ajuns datorită importurilor de plante din America. Prădătorii acestor păduchii lânoşi sunt : viespile parazite din familia Aphidoletes aphidimyza, ploşniţele răpitoare,urechelniţele,muştele Chrysopa vulgaris, sirfidele din specia Syrphidae. Este important izolarea  plantelor afectate.Comdaterea păduchelor lânoşi se face prin ştergerea plantelor afectate cu o cârpă imbibată in aloccol, udarea orchideelor cu ceai de ferigă,eu recomand să plantăm o ferigă in vasul orchideelor în acest fel diminuăm riscul imbolnăvirii plantelor cu păduchele lânos .

*****

Păduchii ţestoşi

Păduchii ţestoşi fig.2

Păduchii ţestoşi ( Lecanium, Diaphes)   –  şi aceşti dăunători sunt specii polifage, atacă mai multe specii de plante printre care şi orhideele.Este important izolarea  plantelor afectate.Insectele si larvele se fixează de-a lungul nevurilor frunzelor, dar şi pe  tulpini, acoperindu-le, uneori complet, cu scuturi rotunde sau ovale de culoare brună. Căldura si umezeala din cameră favorizează dezvoltarea insectei. Prezenţa ei pe organele plantei este dezagreabilă. Plantele atacate, cu timpul, se usucă.

Combatere: tamponarea cu solutii toxice sau de alcool medicinal.  Pentru combaterea paduchilor ţestosi   putem folosi unul din insecticidele Diazol sau Mospilan. Se fac 2 tratamente, la interval de 10 zile.

*****

Limacşii

Limacşii fig. 3

Limax maximus

Limax maximus (Photo credit: Wikipedia)

 Limacşii ( Limax sp.)   –  în special vara când vremea ne permite să ţinem orhideele în grădină, să avem grijă ca plantele noastre să nu fie atacate de melci.Toţi melcii pot provoca daune orhideelor . Cel mai indicat este să agăţăm plantele, aşa nu ajung  melci la ele. Se hrănesc cu toate părţile plantei : muguri, flori,

frunze, rădăcini şi fac asta  în special noaptea, când noi sforăim, ziua stau de obicei ascunşi nemernici, în pământ. Ne putem da seama că sunt  prezente în preajma plantelor noastre datorită urmelor de salivă lăsate in urma lor pe sol, sau pe frunzele plantelor,  sau pur şi simplu observăm că ne lipseşte o părticică din orhideea noastră, a păpat-o melcul. 🙂 :):) Cu ajutorul capcanelor de melci putem scăpa de oaspeţi nedoriţi din grădina noastră.

*****

Păianjenii (Tetranychis, Rhizoglyphus)   – sunt  foarte mici apar pe dosul frunzelor. Se simt bine şi se dezvoltă intr-un mediu uscat peste 25 de  grade cellsius, modul  de răpândire  prin curenţi de are.Ne putem lupta cu ele dacă nu expunem plantele noastre la curenţi de aer, şi mărim umiditatea aerului. Paianjenii nu se văd cu ochiul liber, îi vezi sigur dacă pulverizezi un jet foarte fin de apă pe plantă, ies in evidentă pânzele, nu insectele.

*****

Bacteriile

Bacteriile fig. 4

Bacteriile   sunt fiinţe microscopice unicelulare care pătrund în organismul plantei prin posibilele răni . Ele preferă atât temperaturile prea scăzute cât şi pe cele prea ridicate . Bacteriile provoacă putrezirea părţilor afectate ale plantei . De obicei planta este atacată de mai multe specii de bacteri în acelaşi timp , pe părţile afectate apar pete care se măresc şi se intind cu repeziciune .Combaterea barteriilor prin substanţe chimice până in prezent nu este cunoscută .

*****

Viruşii

Viruşii fig. 5

Virusii  – de cele mai multe ori imbolnăvirea cu virusi  se datorează udări in exces a plantei. Virusii sunt organisme microscopice care se inmulţesc in cellulele plantei. simptomele contaminării sunt greu de observat, de multe ori când deja sunt in numar mare  prezente  in celulele gazdei  apar, pete ,decolorări, ingălbenire, la frunze. Viruşii se pot transmite prin unelte nesterile folosite de la o plantă la alta (foarfece, cuţite, cleme de prinedre,ect ) de multe ori plantele sunt  contaminate in serele din care provin, viruşii se mai pot răspândi şi prin intermediul insectelor. Până în prezent  din păcate, nu există nici un tratament chimic penrtu combaterea viruşiilor .

*****

Răspunsuri

  1. felicitări

  2. MA NUMESC NICULINA AM SI EU O INTRBARE : PE FRUNZELE ORHIDEIEI MELE ESTE CEVA SIROPOS, ULEIOS , LIPICIOS MA PUTETI LAMURI CE AR PUTEA FI ? A FOST INFLORITA , I-I MERGE BINE ALTFEL DAR NU STIU CE E CU SECRETIA RESPECTIVA VA MULTUMESC ANTICIPAT !

    • Dragă Niculina !

      Să nu îţi faci grij, problemea orhideei tale se regăseşte in habitatul ei natural, Orhideele sunt plante epifite, trăiesc pe copaci in mediul lor natural se regăsesc în pădurile topicale unde umiditatea este mare . Orhideele, concentraţia prea mare de uniditate le transpiră prin frunze.
      Concluzia : orhideea ta este intr- o incăpere cu o umiditate ridicată, dacă vrei sa scapi de acest aspect mută planta intr-un mediu mai uscat .

      Cu stima Derzsi Csaba

  3. am o problema cu o orhidee.are niste musculite negre si am observat ca in pamant au aparut larvele acestora.cum pot scapa de larve fara sa trebuiasca sa ii schimb pamantul.nu am timpul necesar.exista vreun insecticid ceva?

  4. orhideea mea sa ingalbenit si apoi i-au cazut toate frunzele. isi mai revine?

  5. pe frunzele si florile orhideelor mele au aparut niste mici corpusculi albi si lipiciosi!!! astfel, mugurii cad si nu mai infloresc!!! ce inseamna si ce pot sa fac????


Lasă un comentariu